Autokosten: Zakelijk of Privé? Een Overzicht van de Regels en Mogelijkheden

Hoe Ga Je om met Autokosten binnen je Bedrijf?

Wanneer je als ondernemer een auto gebruikt, kunnen de kosten hiervan zowel zakelijk als privé zijn. Het is belangrijk om te weten hoe je deze kosten correct boekt en welke regels van toepassing zijn. Hieronder geven we een overzicht van de regels rond vermogensetikettering, de keuze tussen privé en zakelijk gebruik, en hoe je kosten kunt aftrekken.

Vermogensetikettering: Privé of Zakelijk?

De Belastingdienst hanteert specifieke regels voor het toewijzen van een auto als privé- of bedrijfsvermogen, gebaseerd op het gebruik:

  • Minder dan 10% zakelijk gebruik: De auto moet als privévermogen worden aangemerkt.
  • Meer dan 90% zakelijk gebruik: De auto moet als zakelijk vermogen worden aangemerkt.
  • Tussen 10% en 90% zakelijk gebruik: Je hebt de keuze om de auto als privé- of zakelijk vermogen te beschouwen.

Auto als Privévermogen

Kies je ervoor om de auto als privévermogen te houden, dan gelden de volgende regels:

  • Kilometervergoeding: Je mag € 0,23 (€ 0,21 in 2023) per zakelijk gereden kilometer aftrekken. Dit bedrag dekt alle autokosten, zoals brandstof, onderhoud, en verzekeringen.
  • Geen extra aftrek: Naast de kilometervergoeding mag je geen andere autokosten aftrekken.
  • Gebruik door gezinsleden: Als de auto van een gezinslid is, zoals je partner of ouders, geldt dezelfde kilometervergoeding van € 0,23 per zakelijk gereden kilometer.

Vergoedingen boven de Kilometervergoeding

Het is toegestaan om de kilometervergoeding van € 0,23 per kilometer af te trekken, ook als je een hogere vergoeding van bijvoorbeeld € 0,28 per kilometer van je opdrachtgever ontvangt. Deze hogere vergoeding moet je dan wel als omzet opgeven, terwijl je de standaard € 0,23 als autokosten kunt boeken.

Auto als Zakelijk Vermogen

Kies je ervoor om de auto als zakelijk vermogen op de balans te zetten, dan kun je alle autokosten als zakelijke uitgaven aftrekken. Deze kosten omvatten:

  • Afschrijvingskosten: De jaarlijkse waardevermindering van de auto.
  • Wegenbelasting: Kosten voor de motorrijtuigenbelasting.
  • Verzekeringskosten: Kosten voor de verzekering van de auto.
  • Reparatie en Onderhoud: Alle kosten voor het repareren en onderhouden van de auto.
  • Brandstofkosten: De uitgaven voor brandstof.
  • Parkeerkosten: Kosten voor het parkeren van de auto.

Bijtelling voor Privégebruik

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé met de zakelijke auto, dan krijg je te maken met een bijtelling voor privégebruik. Dit is een extra bedrag dat bij je inkomen wordt geteld en waarover je belasting moet betalen.

Minder dan 500 Kilometer Privé Rijden

Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de zakelijke auto, moet je dit kunnen aantonen met een sluitende rittenregistratie. Zonder deze gedetailleerde registratie gaat de Belastingdienst ervan uit dat je meer dan 500 kilometer privé hebt gereden, wat kan leiden tot een bijtelling. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden.

Conclusie

Bij het kiezen hoe je je autokosten wilt verwerken, is het belangrijk om de balans tussen zakelijk en privégebruik goed te overwegen. Of je nu kiest voor privé- of zakelijk vermogen, zorg voor een nauwkeurige administratie en begrijp de belastingregels die op jouw situatie van toepassing zijn. Dit helpt niet alleen om kosten correct af te trekken, maar voorkomt ook onverwachte belastingaanslagen.

Meer informatie over de bijtelling voor privégebruik en het bijhouden van een sluitende rittenregistratie kun je vinden op de pagina’s over bijtelling voor privégebruik auto en rittenregistratie.