Btw Terugvragen uit Andere EU-Landen: Een Praktische Gids

Heb je in een ander EU-land btw betaald op goederen of diensten, of bij de invoer van goederen uit een niet-EU-land en doe je daar geen btw-aangifte? Dan kun je deze btw eenvoudig terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Hier is een overzicht van hoe het werkt, de voorwaarden en praktische stappen.

Voorwaarden voor Teruggave

Voordat je btw kunt terugvragen uit een ander EU-land, moet je aan specifieke voorwaarden voldoen. Deze zijn te vinden onder de sectie “Wanneer kunt u een verzoek doen?” op de website van de Belastingdienst.

Stappen om Btw Terug te Vragen

  1. Gebruik de Teruggaafsite
    Ga naar de website “Teruggaaf van btw uit andere EU-landen” om je verzoek in te dienen. Hier vind je ook de “Vereisten en toelichting bij het verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen,” waarin per land de specifieke eisen worden uitgelegd.
  2. Inloggegevens Aanvragen
    Om toegang te krijgen tot de teruggaafsite, heb je inloggegevens nodig. Gebruik het hulpmiddel “Aanvraag inloggegevens voor terugvragen btw uit andere EU-landen” om te controleren of je inloggegevens kunt aanvragen. Dit hulpmiddel helpt je bij het vinden van het juiste formulier om inloggegevens aan te vragen.
  • Voor Fiscaal Dienstverleners:
    Als je fiscaal dienstverlener bent en btw terugvraagt voor klanten of jezelf, en je hebt nog geen inloggegevens, gebruik dan het formulier “Aanvraag inloggegevens intermediairs voor terugvragen btw uit andere EU-landen.”
  1. Correcties Aanbrengen
    Als je een fout hebt gemaakt in je verzoek om teruggave, kun je deze corrigeren via de site. Open je oorspronkelijke verzoek en klik op “Correctieverzoek.” Alleen de laatste versie van het verzoek kan worden gecorrigeerd. De correctie krijgt een nieuw verzoeknummer, terwijl het originele referentienummer behouden blijft.

Facturen en Invoerdocumenten

Wanneer je btw terugvraagt, moet je mogelijk ondersteunende documenten zoals facturen of invoerdocumenten indienen. De vereisten hiervoor variëren per land:

  • Scannen van Papieren Documenten: Als je papieren facturen of invoerdocumenten hebt, moeten deze gescand en elektronisch ingediend worden.
  • Creditfacturen: Voeg creditfacturen toe door mintekens voor de factuur- en btw-bedragen te zetten. Zorg ervoor dat er geen spatie staat tussen het minteken en het bedrag.
  • Eerdere Creditfacturen: Als een creditfactuur betrekking heeft op een factuur die al eerder in een teruggaafverzoek was opgenomen, voeg dan de creditfactuur toe aan je volgende verzoek om teruggaaf.

Proratapercentage Wijzigen

Het proratapercentage geeft het deel van je bedrijfsactiviteiten aan dat belast is met btw en dus in aanmerking komt voor teruggave. Je kunt dit percentage wijzigen via de optie “Percentage belaste bedrijfsactiviteiten (pro rata)” op de teruggaafsite:

  • Standaardinstelling: Als je het percentage niet eerder hebt gewijzigd, staat het standaard op 100%.
  • Wijziging: Je kunt het percentage tijdens het indienen van een verzoek aanpassen bij “Aankoopgegevens.”

Coulancerente

Als de Belastingdienst er langer dan 15 dagen over doet om je verzoek door te sturen naar het EU-land van teruggaaf, kom je mogelijk in aanmerking voor een rentevergoeding, bekend als coulancerente. Dit kan van toepassing zijn bij vertraagde verwerking van je teruggaafverzoek.

Samenvatting

Het proces om btw terug te vragen uit andere EU-landen is gestroomlijnd via de Nederlandse Belastingdienst. Zorg ervoor dat je aan de voorwaarden voldoet, de juiste inloggegevens hebt en dat je verzoek nauwkeurig en met alle benodigde documentatie wordt ingediend. Dit helpt om het proces soepel te laten verlopen en om eventuele fiscale voordelen volledig te benutten.

Voor meer details en om te starten met je verzoek, bezoek de site Teruggaaf van btw uit andere EU-landen.